Chemicaliën in zonnebrandcreme`s

Laat ik er niet omheen draaien en direct doorgaan naar het onderwerp waar ik het in deze blog over wil hebben: chemicaliën in ‘’gewone’’ zonnebrand crème’s zijn schadelijk. Zo hey, een hele goede dag! Lekkere binnenkomer, niet? Dat UVA- en UVB straling van de zon schade aan je huid en gezondheid aan kunnen richten is vast niet iets waarvan je nog nooit gehoord hebt. Wellicht is het helaas wel een feit dat je nog nooit iets gehoord hebt over de schadelijke chemicaliën in zonnebrand producten.

Oxybenzone

Bepaalde ingrediënten in zonnebrand crème’s zoals oxybenzone (benzophenone-3) dringen gemakkelijk door in de huid om vervolgens in de circulatie van het lichaam en de urine terecht te komen. Het is zelfs in moedermelk teruggevonden. Naar schatting dringt zo’n 10% van de aangebrachte hoeveelheid door in de huid.
Tijdens onderzoeken kwam men er achter dat het lijkt dat deze stof zich in ons lichaam kan opstapelen. In een van de vele onderzoeken brachten 25 personen vijf dagen lang meerdere male per dag een zonnebrandcrème aan met 4% oxybenzone.
In de urine samples was zeer duidelijk terug te vinden dat na drie tot vijf dagen na het voor de laatste keer smeren van het product er nog oxybenzone terug te vinden was in de urine samples.

Het is bekend dat oxybenzone een hormonale activiteit heeft. Zodra de stof in de huid opgenomen wordt kan het een hormoon gaan imiteren. Het kan op deze manier op hormoon receptoren (oestrogeen) gaan zitten en de zogenoemde ‘valse’ signalen geven. De stof kan er dus voor zorgen dat je gehele hormonenspiegel kan veranderen. Je kunt je voorstellen dat er dan echt wel risicogroepen zijn: Denk dan aan zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of vrouwen met een verhoogde kans of hormonale vormen van kanker.

Waarvoor wordt oxybenzone gebruikt in een product?

Helaas wordt de stof nog steeds veel gebruikt in zonnebrandproducten en cosmetica. Zo wordt oxybenzone ook gebruikt in producten als: lippenbalsem, nagellak en shampoo. In deze producten wordt het onder andere gebruikt om geuren en kleuren te versterken en te stabiliseren. In zonnebrandproducten beschermd de stof onze huid tegen schadelijke UVB- en UVA straling van de zon. Het wordt vaak in combinatie met andere zonnefilters gebruikt om deze krachtiger en stabieler te maken. Het gebruik van parfum en zonnebrandfilters zijn een van de meest voorkomende oorzaken van (cosmetische) allergie. Met name de chemische filters kunnen huidirritatie veroorzaken. De stof oxybenzone staat bovenaan de lijstjes op dit gebied.

Moet ik dan wel smeren?

De stof is ondanks de zware controles die wij hier in Europa hebben op het gebied van cosmetica bizar genoeg goedgekeurd voor gebruik, maar men is al jaren in discussie over deze stof.
Veiligheid en schadelijkheid van cosmetica is helaas nog steeds een lastig onderwerp. Het is dood zonde, de consument weet vaak niet beter. Wanneer ik iemand adviseer wil ik niemand iets aanpraten. Maar ik vind wel dat er veel op het gebied van cosmetica in de doofpot wordt gestopt en dat er veel is en gebeurd wat voor de consument bewust achter gehouden wordt.
Je moet als persoon bewust kunnen kiezen of je bepaalde ingrediënten in je cosmetica moet willen gebruiken en hier moet dan ook meer transparantie over komen.
Echter kan ik het niet vaak genoeg tegen iedereen zeggen: bescherm je huid (gezicht iedere dag, ook al is er geen zon te zien!) regelmatig tegen de zon. Het smeren kan circa 80% van de gevallen van huidkanker voorkomen. Toch is het misschien goed om de volgende keer eens goed op het ingrediënten lijstje te kijken van een zonnebrand of cosmetica product.

Alternatieven en veilige zonnebrandproducten